Talisman

 2010.02.27. 13:26

Talisman /bővitve/

Valamikor élt egy hatalmas mágus Talisman világán. Varázserejével megalkotta a Hatalom koronáját, hogy uralkodjon a világ felett. Ezután, életét annak szentelte, hogy megtalálja az örök élet titkát. Halála közeledtével, amit előre megérzett, elrejtette a koronát a világ legveszedelmesebb részére, hogy rajta kívül senki se uralkodhasson Talisman felett. Évszázadok teltek el és a Korona legendává alakult. De sajnos, ahogy az idő múlt, úgy lett az élet egyre nehezebb Talisman világán. Kalandozók keltek útra, hogy felleljék a legendás Koronát, hogy saját elképzeléseik szerint uralkodhassanak a világ felett.

És az egyik kalandozó te leszel!

Végre hosszú idő után sikerült időt szakítanom, hogy bemutassak nektek egy új társasjátékot.

Ez a társas közel harminc éves múltra tekint vissza. Első kiadását 1983-ban adta ki a Games Workshop nevű angliai cég. Az óta az eltelt idő óta ez a társas bejárta az egész világot, és tavaly végre elérte hazánk boltjait is magyarul. A játéknak ez már a negyedik feljavított kiadása, amit a Fantasy Flight Games és a Delta Vision gondozásában került forgalomba.

Amikor végre elmentem megvenni a magyar verziót, sajnos mélyen a zsebembe kellett nyúlnom, ugyanis nem a legolcsóbb társas, ami a piacon van. Az ára 10.000.-ft fölött van, viszont ezért a pénzért egy nagyon jól kidolgozott és izgalmas játékot kapunk. Már maga a doboza is gyönyörűen kidolgozott. A fólia letépése és a doboztető eltávolítása után, máris a hatalmas játékteret vehetjük ki a dobozból. Maga a játéktér hatalmas helyett foglal el, ezért egy nagyobb asztalra is szükségünk lesz. A tábla szépen kidolgozott, habár a feliratokon lehetne még mit javítani. A tábla három részre van felosztva. Van egy külső rész, egy belső, és a kettő között meghúzódó közbenső sáv. A játék előre haladtával, mind a három részt be fogjuk járni, igaz a középsőt csak az, aki el is jut odáig.

Ez után máris a sok kiegészítéshez jutottunk. A játék tartalmaz rengeteg kártyát - kaland-, mágia-, felszerelés-, jellem- és karakterkártyákat -, kifesthető játékfigurákat, mindenféle papír, és műanyag jelzőt és egy játékszabály könyvet. Sajnos a kártyáknál van még egy negatívum, és ez a méret. Igazából nem tudom miért, de kisebbek lettek a Black Liblalry-s kiadáshoz képest, ráadásul vékonyabbak és valamivel rosszabb minőségűek. A recesszió átka.

Viszont a játékmenet maradt ugyanaz a jól bevált régi. A szabályok egyszerűek és könnyen megtanulhatók. Viszont a játékidő eleinte nagyon hosszú lesz, főleg ha négynél többen is játszanak vele. A dobozon csak 90 perc van feltüntetve, de tapasztalatból tudom, hogy a 2, 3 órás játékidő a valószínű. A játékot kilenc éves kortól ajánlják, amivel teljesen egyetértek.

A saját véleményem, hogy érdemes megpróbálkozni a beszerzésével. Igaz nem olcsó és vannak apró hibái, de felejthetetlen élményt tudd nyújtani minden korosztály számára.

További információ:

boardgamegeek.com/boardgame/27627/talisman-4th-edition /ANGOL

www.deltavision.hu/index.php / Magyar kiadó, itt találhatsz egy letölthető szabálykönyvet is

A saját tapasztalataim a játékkal kapcsolatban, hogy könnyen megtanulható és viszonylag pörgős játékmenetü. A játékmenete meg dobsz a kockával, eldöntöd merre mész, megnézed mi történik az adott mezőn, ha történik valami azt lejátszod majd jöhet a következő játékos. Nálunk az egész család nagyon élvezte, még az anyukám is, pedig ő már nem szívesen tanul meg új dolgokat. Eddig csak sikerem volt a játékkal. Ráadásul ami számomra a legnagyobb pozitívuma volt, hogy nem volt a kicsik között sértődés, mert nem ő nyert. És azt hiszem ez nagy szó. A játékot még egy szerepjáték klubba is levittem, ahol a játékot 5 óra nyüstölés után se tudtuk abba hagyni, ami persze nem csoda, hiszen valaki mindig beállt, ha valakinek mennie kellett, vagy esetleg kiesett :D

De hogy ne csak a jó dolgokról beszéljek van egy két negatívuma is a játéknak. A legnagyobb gond vele, hogy nem mindenki kapható rá, hogy leüljön és játszon vele. Erre a legjobb példa a bátyám. Ő inkább játszik Gazdálkodj okosant! mint ezt. A magyar nyelvű kiadás nem a legjobb minőségű. Sokszor gondot okozott elolvasni a kártyákat mert túl kicsik, vagy a táblán lévő feliratokat, mert azok meg nincsenek kivastagítva rendesen és sokszor azzal megy el az idő, hogy épp olvasni kell valamit. Ha túl sokan játszottunk vele ( gondolok itt a maximálisra) nagyon belassúlt a játékmenet, és amig valaki a körével volt elfoglalva, addig a többiek kezdtek unatkozni. Ezért is ajánlottam a maximális 4 játékost. Ami még borzalmass volt, az maga a játéknak az ára. Pottom 14ezer forintba fájt, ami nem teszi a legkeresettebb játékok közé.

 

Ezektől eltekintve számomra mai napig a legnagyobb kedvencek között van. Imádok vele játszani. És ha még magyarúl meg jelennének a kiegészitői, akkor fenomenális élményt tud nyujtani kicsiknek és nagyoknak.

 

Ezúton szeretném megköszönni Laslow-nak a kommentjét, amit sikerült valami csoda folytán törölnöm :( Sorry , hogy kommentjével rávilágított a leírásom hiányosságára. Ha még találnátok benne valamit , ami nem jó, vagy nem részletes, esetleg nem érthető nyugodtan írjátok meg.

 

Címkék: leírás társasjáték boardgame talisman boardgames

Sorry!

 2010.02.10. 11:10

Hi!

Sajnos előre láthatóan csak a jövőhéten sikerül új társasjáték tesztett közzétenni, mert jelenleg a vizsgáim minden figyelmemett lekötik. Addig is kitartást és sok-sok jó társasozást mindenkinek.

Carcassonne

 2010.01.09. 16:50

Üdv mindenkinek!

A mai alkalommal egy nagyszerü társasjátékot mutatok be, névszerint a Carcassonne-t.

Ez egy egyszerü stratégiai játék, melyben a középkori Carcassonne városát és környezetét kell felépítenünk. Mindezt úgy, hogy minden körben a játékosok kis terület lapokat tesznek le a szabályoknak megfelelően, és azon elhelyezhetik alatvalóikat. A feladat egyszerü, minél több győzelmi pontot összegyűjteni a játék alatt, és a végén az elszámolással.

Több minden után kaphatunk gyözelmi pontokat a játék alatt, például útépítéssel, egy városrész felépítésével vagy egy nagyobb mező birtoklásával.

A játék tartozékai egy négy oldalas szabálykönyv, 72 területkártya, 40 alattvaló figura 5 különböző színben és egy értékelő tábla, amin nyomon követhetjük épp hogy állunk.

Az alapjátékot 2-től 5-en játszhatják, és egy játék körübelűl 30-40 percig tart. Mára nagyon sok kiegészítő kapható ehhez a társasjátékhoz is, bővitve a játékidőt és izgalmasabb játékot is biztosítva. Az egyik legfontosabb kiegészítő "Az első kiegészítő" címen kapható. Ez azért is lehet fontos beszerezni, mert nemcsak hogy új területlapokat és kiegészítő szabályokat kapunk, hanem kiegészítí a játékosok maximális létszámét 6 főre.

Én szívesen ajánlom mindenkinek aki szereti egy kicsit is a gondolkodást igénylő játékokat, ugyanis nagyon jó kikapcsolódás, ráadásul 2001-ben elnyerte az Év játéka díjat. Egyszerü és gyors játék ( persze, ha nincs sok kiegészítőnk hozzá :-) ).

Néhány link a kiváncsiskodóknak:

www.boardgamegeek.com/boardgame/822/carcassonne - ANGOL

hu.wikipedia.org/wiki/Carcassonne_%28j%C3%A1t%C3%A9k%29

 

Jó szórakozást hozzá!!!

Címkék: leírás társasjáték boardgame carcassonne

Munchkin

 2010.01.06. 12:56

Üdv mindenkinek!

Az első társasjáték, amiről írni fogok nem lehet más, mint egyik személyes kedvencem a "Munchkin". Egy olyan játékkal van dolgunk, ami igyekszik kicsit kifigurázni a különféle drága kártyajátékokat és a sallangos szerepjátékokat. Persze mindezt elég vicces formába öntve kapjuk meg.

Ez egy egyszerü kártyajáték, amiben elsőként kell elérnünk 1. szintről 10.-ik szintre. Perzse ez nem olyan egyszerü, mert ebben nem csak a legyőzendő szörnyek fognak akadályozni minket, hanem játékos társaink is igyekezni fognak megkeseríteni az életünket. Ugyanis inkább egymás szivatásáról szól ez a játék.

A játékot magyarul a Delta Vision hozta forgalomba. Az alapjáték összesen 168 darab kártyát tartalmaz, amire érdemes valamelyik szerepjátékboltban kártyavédő fóliát szerezni (ezt csak röviden bugyinak hívják). A kártyáknak két fajta hátoldala van. Az egyiken egy ajtót láthatunk, ezt hívják kazamata lapoknak, míg a másikon aranyhalmazt láthatunk, ezek értelemszerüen a megszerezhető kincses pakli. Főleg a kazamata lapokat használjuk. Az alapcsomagot egy szépen megtervezett kemény dobozban kapjuk meg. Tartozék még egy hatoldalú dobókocka és egy szabálykönyv is.

Maga a szabályrendszere a játéknak pofon egyszerü és könnyen elsajátíthaó. Interneten több segédezközt is találhatunk a játékhoz, mint például jelzőket, amiket csak ki kell nyomtatnuk és amint kivágtuk csak ragasztani kell és kész is. Háromtól hat főig lehet vele játszani, de a legideállisabb szerintem, ha maximum négyen játszunk vele. Ilyenkor még elég gyors és dinamikus a játékmenet. Körübelől egy óra a játékidő. Persze ez attól is függ, hogy mennyien játszotok vele.

A játékot Steve Jackson tervezte, a kártyákon szereplő rajzokat pedig John Kovalic készítette. Kovalic rajzai nagyon hangulatosak és némelyik nagyon vicces, és igazán megadja a játéknak a jó hangulatott. Az alapjátékhoz mostanra magyarul már három kiegészítő is kapható hozzá, mégjobban megbolondítva ezt a roppant szórakoztató játékot. Mindegyik kiegészítés újabb 112 lapot ad az alapjátékhoz, alaposan megnövelve az újrajátszhatóságát a játéknak.

További infókat itt találhattok:

munchkin.mindenkilapja.hu - egy magyar fan oldal.

www.deltavision.hu/index.php - a kiadó honlapja.

Röviden ennyit tudtam írni a játékról. Mostpedig ereszkedj le a kazamatákba! Ölj meg mindent, ami az utadba kerül! Döfd hátba a haverokat, és lopd el a cuccaikat! Fogd a kincset, és fuss!

Jó szórakozást hozzá!!!

 

Címkék: leírás társasjáték boardgame munchkin

Üdvözöllek nálam!

 2010.01.05. 23:45

Szeretettel üdvözlök mindenkit, akit erre vetett a dobókocka!

Itt kifejezetten a legkülönfélébb társasjátékokról olvashattok majd információkat. Szeretnék segítséget adni mindenkinek, akiket érdekelnek a társasjátékok. Igyekszek majd minél pontosabb és precízebb leírást készíteni az egyes játékokról, legyen az asztali társasjáték, esetleg kártyajáték vagy valamelyik szerepjáték.

Remélem sikerül hamarosan videókon keresztül is bemutatnom az egyes játékokat, ezzel is kedvet kapni valamelyik kipróbálására, vagy akár megvételére is.

Csak röviden egy pár társasjáték, amikről hamarosan lesz fent leírás: Munchkin, Carcassonne, Talisman, Kragmortha, Tikal, The Werewolfs of Miller's Hollow.

Irány a játékasztal!!!

Címkék: társasjáték boardgames

süti beállítások módosítása