Talisman

 2010.02.27. 13:26

Talisman /bővitve/

Valamikor élt egy hatalmas mágus Talisman világán. Varázserejével megalkotta a Hatalom koronáját, hogy uralkodjon a világ felett. Ezután, életét annak szentelte, hogy megtalálja az örök élet titkát. Halála közeledtével, amit előre megérzett, elrejtette a koronát a világ legveszedelmesebb részére, hogy rajta kívül senki se uralkodhasson Talisman felett. Évszázadok teltek el és a Korona legendává alakult. De sajnos, ahogy az idő múlt, úgy lett az élet egyre nehezebb Talisman világán. Kalandozók keltek útra, hogy felleljék a legendás Koronát, hogy saját elképzeléseik szerint uralkodhassanak a világ felett.

És az egyik kalandozó te leszel!

Végre hosszú idő után sikerült időt szakítanom, hogy bemutassak nektek egy új társasjátékot.

Ez a társas közel harminc éves múltra tekint vissza. Első kiadását 1983-ban adta ki a Games Workshop nevű angliai cég. Az óta az eltelt idő óta ez a társas bejárta az egész világot, és tavaly végre elérte hazánk boltjait is magyarul. A játéknak ez már a negyedik feljavított kiadása, amit a Fantasy Flight Games és a Delta Vision gondozásában került forgalomba.

Amikor végre elmentem megvenni a magyar verziót, sajnos mélyen a zsebembe kellett nyúlnom, ugyanis nem a legolcsóbb társas, ami a piacon van. Az ára 10.000.-ft fölött van, viszont ezért a pénzért egy nagyon jól kidolgozott és izgalmas játékot kapunk. Már maga a doboza is gyönyörűen kidolgozott. A fólia letépése és a doboztető eltávolítása után, máris a hatalmas játékteret vehetjük ki a dobozból. Maga a játéktér hatalmas helyett foglal el, ezért egy nagyobb asztalra is szükségünk lesz. A tábla szépen kidolgozott, habár a feliratokon lehetne még mit javítani. A tábla három részre van felosztva. Van egy külső rész, egy belső, és a kettő között meghúzódó közbenső sáv. A játék előre haladtával, mind a három részt be fogjuk járni, igaz a középsőt csak az, aki el is jut odáig.

Ez után máris a sok kiegészítéshez jutottunk. A játék tartalmaz rengeteg kártyát - kaland-, mágia-, felszerelés-, jellem- és karakterkártyákat -, kifesthető játékfigurákat, mindenféle papír, és műanyag jelzőt és egy játékszabály könyvet. Sajnos a kártyáknál van még egy negatívum, és ez a méret. Igazából nem tudom miért, de kisebbek lettek a Black Liblalry-s kiadáshoz képest, ráadásul vékonyabbak és valamivel rosszabb minőségűek. A recesszió átka.

Viszont a játékmenet maradt ugyanaz a jól bevált régi. A szabályok egyszerűek és könnyen megtanulhatók. Viszont a játékidő eleinte nagyon hosszú lesz, főleg ha négynél többen is játszanak vele. A dobozon csak 90 perc van feltüntetve, de tapasztalatból tudom, hogy a 2, 3 órás játékidő a valószínű. A játékot kilenc éves kortól ajánlják, amivel teljesen egyetértek.

A saját véleményem, hogy érdemes megpróbálkozni a beszerzésével. Igaz nem olcsó és vannak apró hibái, de felejthetetlen élményt tudd nyújtani minden korosztály számára.

További információ:

boardgamegeek.com/boardgame/27627/talisman-4th-edition /ANGOL

www.deltavision.hu/index.php / Magyar kiadó, itt találhatsz egy letölthető szabálykönyvet is

A saját tapasztalataim a játékkal kapcsolatban, hogy könnyen megtanulható és viszonylag pörgős játékmenetü. A játékmenete meg dobsz a kockával, eldöntöd merre mész, megnézed mi történik az adott mezőn, ha történik valami azt lejátszod majd jöhet a következő játékos. Nálunk az egész család nagyon élvezte, még az anyukám is, pedig ő már nem szívesen tanul meg új dolgokat. Eddig csak sikerem volt a játékkal. Ráadásul ami számomra a legnagyobb pozitívuma volt, hogy nem volt a kicsik között sértődés, mert nem ő nyert. És azt hiszem ez nagy szó. A játékot még egy szerepjáték klubba is levittem, ahol a játékot 5 óra nyüstölés után se tudtuk abba hagyni, ami persze nem csoda, hiszen valaki mindig beállt, ha valakinek mennie kellett, vagy esetleg kiesett :D

De hogy ne csak a jó dolgokról beszéljek van egy két negatívuma is a játéknak. A legnagyobb gond vele, hogy nem mindenki kapható rá, hogy leüljön és játszon vele. Erre a legjobb példa a bátyám. Ő inkább játszik Gazdálkodj okosant! mint ezt. A magyar nyelvű kiadás nem a legjobb minőségű. Sokszor gondot okozott elolvasni a kártyákat mert túl kicsik, vagy a táblán lévő feliratokat, mert azok meg nincsenek kivastagítva rendesen és sokszor azzal megy el az idő, hogy épp olvasni kell valamit. Ha túl sokan játszottunk vele ( gondolok itt a maximálisra) nagyon belassúlt a játékmenet, és amig valaki a körével volt elfoglalva, addig a többiek kezdtek unatkozni. Ezért is ajánlottam a maximális 4 játékost. Ami még borzalmass volt, az maga a játéknak az ára. Pottom 14ezer forintba fájt, ami nem teszi a legkeresettebb játékok közé.

 

Ezektől eltekintve számomra mai napig a legnagyobb kedvencek között van. Imádok vele játszani. És ha még magyarúl meg jelennének a kiegészitői, akkor fenomenális élményt tud nyujtani kicsiknek és nagyoknak.

 

Ezúton szeretném megköszönni Laslow-nak a kommentjét, amit sikerült valami csoda folytán törölnöm :( Sorry , hogy kommentjével rávilágított a leírásom hiányosságára. Ha még találnátok benne valamit , ami nem jó, vagy nem részletes, esetleg nem érthető nyugodtan írjátok meg.

 

Címkék: leírás társasjáték boardgame talisman boardgames

A bejegyzés trackback címe:

https://boardgame.blog.hu/api/trackback/id/tr441794669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Captain_Morgen 2013.09.16. 14:11:22

Szia!

Nagyon tetszik a leírás, és ha már először írok hozzászólást, akkor elmondom, maga a blog is nagyon király. :D

A Talisman nekünk is nagy kedvencünk, bár valóban nem mindenkinek tetszhet a játék, megfelelő társasággal azonban szórakoztató lehet. Ami számomra nagy tanulság, hogy számos kiegészítője elérhető hazánkban is, noha csak angol nyelven. Ezek közül sok nagyban mélyíti a játék mechanizmusait,stratégiázásra ad teret, vagy például az egyik belépteti a játékba a nappal-éjszaka váltakozását. Nem tudom, mennyi eséllyel jelennek meg ezek magyarul is.
Ehhez kapcsolódóan: írtad, hogy bizony a játék nem pénztárca-barát. Ez sajnos így van, és annyiban egészítem ki ezt a gondolatkört, hogy nekem a magyar kiadás azért sem tetszik, mert nagyon szembeötlő hibái vannak. Hibát persze mindenben talál az, aki keres, de azért nagyon fájó volt felfedezni először, hogy bizony a "fekete lovag" az inkább "fektete lovag". (Neked is?) Továbbá az is furcsa, hogy a magyar kiadás betűi valóban túl kicsik, összevetve az angol kiegészítők kártyáival a betűméreten túl valahogy a szerkesztésük is eltér, így némileg kilógnak az angol lapok közül.
Ezt leszámítva egy nagyon jó, klasszikus játék a Talisman, amely szerintem erősen narratív abban az értelemben, hogy történet kerekedik ki a kalandozások során. A mi játékosi körünkben nem egy "legenda" kering, amelyet szabályosan mesélni lehet egymásnak, később pedig felidézni. Szóval sok emlékezetes, epikus eseményt generál a játék!

További jó játékot és sok blogolást! :D

Üdvözlettel:

Tamás
süti beállítások módosítása